piatok, novembra 23, 2007

Potkan laboraórny



Potkan laboratórny (Rattus norvecigus) je veľmi milé a inteligentné zvieratko vhodné na chov doma. Potkani si veľmi dobre vedia zvyknúť na človeka a po "zoznámení" s potkanom sa stane potkan váš kamarát, mozete ho nosiť na ramene, v tričku, dokonca vám potkan môže zaspať na dlani.



Kde potkana kúpiť?

Potkany sa bežne dajú kúpiť v "zverimexoach" alebo v špecializovaných chovateľských staniciach. ja osobne preferujem druhú možnosť preto že máte istotu že zviratko nepochádza z príbuzenskej plemidity, je zdravé, kŕmené kvalitným krmivom a nie je predávené ako krmivo pre hady v chovateľských staniciach tam síce nemáte na odber hneď ale zväčša až päť týždnov po narodení. V zverimexoch často potkany chovajú ako krmivo pre hady (správny chovatelia to nerobia) a neojedinele sú spolu samičky a samci - tím pádom môže malý potkaník pochádzať z príbuzenskej plemedity čo má za následok rôzne vrodené choroby.



Samčeka alebo samičku?


Ak chcete mať potkaníka jedného vyberte si radšej samčeka - samčekovia sú kľudnejší a mkazlavejší ale aj tak mu musíte venovať veľa času!

Ak si plánujete kúpiť potkanov viacerych doporučujem samičky- sú čipernejšie a bez kamarátky by sa nudily, ale aj tak musíte potkanom venovať veľa času!
(samozrejme to neplatí na všetky samičky , veľa chovateľov chová jednu samičku, o tejto téme by sa mohlo ešte veľa polemizovať...)


NIKDY NECHOVAJTE SPOLU V KLIETKE SAMčEKOVA SAMIČKY!!! MOHLI BY SA VÁM NEKONTROLOVATEľNE MNOŽIŤ, JE TO VEĽMI NEZODPOVEDNÝ ČIN!!!



Pár užitočných stránok o potkanoch

potkanie fórum- www.forum.potkan.sk
bebecha - bebechine stránky -odporúčam pozrieť
variety, farby a farby- stránka variet , farieb a znakov podľa štandardu

Žiadne komentáre: